دیابت نوع 2: بیماری برگشت پذیر ناشی از سبک زندگی

دیابت نوع 2 در حال حاضر 4.7 میلیون نفر را در بریتانیا تحت تأثیر قرار داده که این تعداد یک نفر به ازای هر 15 نفر است، تخمین زده شده که بیماریِ حدودا یک میلیون نفر دیگر هنوز تشخیص داده نشده­ است. در صورت عدم مدیریت صحیح، این بیماری نه تنها می­تواند عواقب شخصی و وحشتناکی برای هر عضوی در بدن داشته باشد، بلکه هزینه ای سالانه در حدود 10 میلیارد پوند برای سرویس سلامت همگانی ( NHS) به همراه دارد ( هر دقیقه 25 هزار پوند!). حتی پیش بینی می شود که اگر این بیماری با همین شدت افزایش یابد احتمالا این سازمان تا سال 2025 ور شکسته خواهد شد.

بدن شخص مبتلا به دیابت نوع­2 به دلیل عدم توانایی پاسخ کافی به انسولین، هورمونی که از پانکراس تولید می­ شود، قادر به پایین آوردن سطح گلوکز خون نیست. هنگامی که این هورمون به اندازه کافی عمل کند باعث انتقال گلوکز خون به درون سلول ها جهت تولید انرژی می­ شود.

از 3 نشانه بارز دیابت نوع­2 می ­توان به: احساس تشنگی مداوم، نیاز بیشتر از حالت معمول به سرویس بهداشتی (به ویژه شب ها) و احساس خستگی اشاره کرد. درصورت عدم کنترل، دیابت نوع­2 می­ تواند آسیب به بینایی، کلیه ها، سیستم قلبی و عروقی( خطر بالای بیماری های قلبی_عروقی، سکته مغزی، فشارخون بالا، آترواسکلروز، اختلال در نعوظ)، نوروپاتی(ضعف عضلانی، بی حسی یا درد)، کاهش ایمنی بدن و در موارد شدید قطع اندام ها را به ­همراه داشته باشد.

سرویس سلامت همگانی این بیماری را با ترکیبی از نظارت بر قندخون، تجویز دارو( همراه با عوارض جانبی)، تغییرات رژیم غذایی، ورزش و انسولین درمانی مدیریت می­ کند. در حالی که برخی فاکتور های مهم و فردی باعث این بیماری می شود، برخی دیگر از فاکتورهای اصلاح ناپذیر مانند سن، استعداد ژنتیکی، قومیت( آسیای جنوبی، آفریقای کارائیب یا سیاهان آفریقایی) و همچنین برخی فاکتور های قابل اصلاح مانند چاقی، مصرف سیگار، بی تحرکی، مصرف الکل، کم خوابی و استرس زیاد نیز باعث ایجاد دیابت نوع 2 در افراد می­ شوند. اکنون تصور بر این است که به­ کمک تغذیه کافی و اصلاح سبک زندگی، می ­توان از دیابت نوع 2 پیشگیری کرده و آن را بهبود داد.

در بخش ذیل به 10 توصیه مهم برای درمان این بیماری اشاره می­ کنیم:

کاهش وزن
اگرچه همه بیماران دیابتی دارای اضافه وزن نیستند ولی ذخایر چربی در سلول های آدیپوسیت( بافت های چربی) با ایجاد التهاب در ارتباط است.

کاهش التهاب
از مصرف غذاهای فرآوری شده و گوشت، کربوهیدرات های تصفیه شده، شکر، شیرین کننده ها و الکل خودداری کرده و به جای آن از رژیم غذایی مدیترانه­ای که سرشار از آنتی اکسیدان هایی مثل: بسیاری از سبزیجات تازه، برخی از میوه ها( به ویژه انواع توت ها)، آجیل ها و دانه ها، ماهی ها، غذاهای دریایی و روغن زیتون است، استفاده کنید.

حفظ تعادل درشت مغذی ها( چربی ها، کربوهیدارت ها و پروتئین ها)
در حالی که چربی ها و پروتئین ها مفید را وارد رژیم غذایی خود می­ کنید میزان مصرف کربوهیدرات را به طور قابل توجهی کاهش دهید.

برطرف کردن کمبود های احتمالی ویتامین ها و مواد معدنی
به خصوص باید به ویتامین های A،C ،E ،D ،B1 ، B6، بیوتین، B12 و فولات (ذخایر دو ویتامین B9 و B12 توسط متفورمین که یک داروی رایج برای کاهش قند خون استفاده است، تخلیه می شوند) و همچنین مینرال های کلسیم، منیزیم، سدیم، کروم، کبالت، ید، آهن، سلنیوم، منگنز و روی توجه شود.

اجتناب از پرخوری
مراقب اندازه وعده های مصرفی خود باشید و از مصرف مواد غذایی یا میان وعده در اواخر شب خودداری کنید.

نوشیدن آب کافی
روزانه 2 تا 4 لیتر آب بنوشید

انتخاب یک ورزش مناسب
در بعضی موارد انجام تمرینات قدرتی و استقامتی بسیار مفیدتر از ورزش های هوازی است. ولی مهمتر از همه انجام ورزشی است که به آن علاقه دارید.

خواب با کیفیت
کمبود خواب و خواب نامناسب ممکن است باعث کاهش توانایی بدن در پاسخ انسولین گردد که منجر به افزایش سطح گلوکز خون می­شود.

کنترل استرس
با کنترل استرس و مدیتیشن می­ توان سطح بالای کورتیزول( هورمون استرس) را که در افزایش قند خون و التهاب موثر است کاهش داد.

مشاوره با یک متخصص تغذیه
فاکتورهای زیادی برای مدیریت دیابت نوع 2 باید در نظر گرفته شود. متاسفانه به دلیل حجم زیاد اطلاعات غلط، بسیاری از بیماران در معرض دیابت و دیابتی باید برای پیداکردن اطلاعات صحیح درباره این بیماری جست و جوی زیادی کنند. توصیه می شود در این زمینه حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

منبع

نظر

mood_bad
  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه