زندگی هیچکدام از ما هیچوقت یکنواخت و بدون چالش نبوده است و نخواهد بود. به هرحال روزهای زیادی در طول مسیر زندگیمان وجود دارند که ما و اطرافیانمان با چالشهای جدیدی روبرو میشویم.
اما گاهی تحمل بعضی اتفاقاتی که در زندگی رخ میدهند دشوار است. وقتی عزیزی را از دست میدهیم، در محل کار دچار اضطراب و استرس شدید میشویم یا شکست عاطفی را تجربه میکنیم، هیچکس از ما انتظار ندارد که به سادگی به روزهای خوش قبل برگردیم!
آسیبهای روحی ناشی از این اتفاقات بسیار دردناک و تاثیرگذار هستند؛ اما نکته مهم اینجاست که نباید به حال خود رها شوند و برای حل آنها، باید کمک بگیریم.
اما از کجا بفهمیم خودمان، دوستانمان یا اعضای خانوادهمان به روانشناس یا روانپزشک احتیاج داریم؟ در ادامه برایتان بیشتر توضیح خواهیم داد.
تجربه فقدان
مرگ بخش جدایی ناپذیر زندگی ماست. اما این تاثیری در کم کردن درد آن ندارد! فرقی ندارد مرگ یک حیوان خانگی باشد، یا یک دوست صمیمی یا پدر، مادر، همسر و شریک عاطفی، تجربه مرگ و فقدان همیشه دردناک و سخت است.
هر فردی به شیوه خود با تجربه فقدان کنار میآید. برخی افراد ترجیح میدهند احساسات خود را بیرون بریزند و برخی دیگر دوست دارند در خلوت خود به عزاداری بپردازند.
اما اجتناب از حقیقت و انکار مرگ و فقدان میتواند منجر به بروز مشکلات روحی پایدار برای فرد و حتی اطرافیان او شود.
روانشناسان در این زمینه به فرد و اعضای خانواده او کمک میکنند. یک روانشناس خوب میتواند راههای کنار آمدن با تجربه مرگ عزیزان را به فرد آموزش دهد و به او کمک کند از راه درست، عزاداری کند.
استرس و اضطراب
این روزها زندگی همه ما با استرس عجین شده است! مصاحبههای کاری، مشکلات عاطفی و خانوادگی؛ همگی باعث ایجاد اضطراب در ما میشوند.
استرس و اضطراب هم جزو مشکلاتی هستند که نباید به حال خود رها شوند. در صورتی که استرس درمان نشده باقی بماند، باعث منزوی شدن فرد، افسردگی و مشکلات دیگر میشود.
اینجاست که نقش یک روانشناس پررنگتر میشود. روانشناسها میتوانند به افراد مبتلا به استرس کمک کنند تا منشا و علت مشکلات خود را پیدا کنند و بتوانند استرس خود را کنترل کنند.
افسردگی
از جمله علائم شایع افسردگی میتوان به احساس درماندگی و ناامیدی اشاره کرد. خیلی از افراد به اشتباه تصور میکنند افسردگی خود به خود درمان میشود! در حالی که درمان خود به خودی افسردگی امر دور از انتظاری است.
افسردگی یک اختلال شایع روانی است. فردی که به افسردگی مبتلا میشود دیگر علاقهای نسبت به انجام کارهای موردعلاقه و تفریحاتش ندارد، همیشه خسته است (حتی وقتی کاری انجام نداده است!) و نمیتواند به خوبی احساساتش را کنترل کند.
یک روانشناس میتواند به فرد کمک کند تا منبع بروز افسردگیاش را پیدا کند؛ همین موضوع – پیدا کردن منشا افسردگی! – خود اولین قدم برای «حال بهتر» است. در ادامه روانشناس به فرد کمک میکند افکار منفیاش را مدیریت کند.
فوبیا
ترس از ارتفاع، ترس از عنکبوت و ترس از آسانسور؛: شاید این ترسها برای شما عجیب و غریب یا خندهدار باشند؛ اما افراد زیادی در دنیا هستند که از همین مسائل به ظاهر خندهدار! میترسند.
فوبیا یا ترسهای غیرعادی میتوانند باعث ایجاد مشکلات جدی در زندگی شخصی افراد شوند. مثلا «سیتوفوبیا» (ترس از غذا خوردن) میتواند باعث بروز مشکلات جدی برای سلامتی فرد شود.
یک روانشناس خوب میتواند به افراد مبتلا به فوبیا کمک کند تا بر ترسهای خود غلبه کنند و زندگی شیرینتر و راحتتری را تجربه کنند.
راستی شما هم به ترسهای غیرعادی مبتلا هستید؟ در بخش نظرات برایمان بنویسید!
مشکلات خانوادگی و عاطفی
مشکلات خانوادگی، مشکلات عاطفی، مسائل ارتباطی در دایره دوستان و همکاران در زندگی همه ما وجود دارد. در حالی که «روابط» برای یک زندگی خوب حیاتی هستند، اما میتوانند باعث ایجاد استرس و مشکلات دیگر هم شوند.
روانشناس با مشاوره فردی یا شرکت در جلسات گروه درمانی میتواند کمک کند مشکلات ریز و درشت روابط خود را شناخته و آنها را اصلاح کنید.
عادات ناسالم و اعتیاد
سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر یا نوشیدن عادات ناسالمی هستند که معمولاً برای فرار از موقعیتهای دردناک زندگی یا مشکلات مختلف ایجاد شدهاند.
روانشناس با تخصص مشاوره ترک اعتیاد میتواند به افراد در زمینه ترک اعتیاد کمک کند. همچنین مشکلات دیگری را که با اعتیاد همراه شدهاند (مثل اختلال خواب، اختلالات خوردن، استرس و … ) یا باعث بروز آن شدهاند (مثل افسردگی) شناسایی و درمان میکند.
شفافسازی ذهنی
روانشناس میتواند به شما کمک کند تا واضحتر فکر کنید. وقتی روانشناس با دو گوش شنوا و بدون قضاوت به شما گوش میدهد، بهتر میتوانید به راه حل مشکلات خود دست پیدا کنید. در واقع بلند صحبت کردن از آنچه که در ذهنتان میگذرد، خود باعث افزایش تمرکز، تعهد نسبت به وظایف و یافتن راهحلهای جدید میشود.
اختلالات روانی
گاهی علائم ظاهر شده به دلیل مشکلات جدیتر به وجود آمدهاند. مثلاً اختلالات روانی میتوانند خود را به اشکال مختلفی نشان دهد. گاهی این نشانهها پنهان میشوند یا با مشکلات دیگر اشتباه گرفته میشوند و آشکارسازی این اختلالات تنها از عهده یک روانشناس خوب برمیآید.
برخی از اختلالات روانی شایع عبارتند از:
اختلال دوقطبی
اختلال افسردگی اساسی
اسکیزوفرنی
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
سخن پایانی
ذهنی که بتواند شفافتر فکر کند، بهتر میتواند استرس، اضطراب، ترس و سایر مشکلات را مدیریت کند. شاید بتوان گفت که مراجعه به روانشناس در دنیای امروز یک ضرورت است! یک روانشناس کارآزموده و باسواد میتواند به شما کمک کند تا سلامت روان خود را بازیابی و تقویت کنید.